Programe
___________________________________________________________________________________

gyilkosLacul Roşu s-a format prin blocarea văii prin cale naturală, probabil în vara anului 1837. Pe parcursul treceri timpului, denumirea s-a schimbat de mai multe ori. Denumirea originală era de Lacul Însângerat, numele primindu-l, de la pârâul de alimentare a lacului. Legenda spune că atunci când muntele s-a prabuşit, a înghiţit turma de oi, care păstea în vale, cu stână, cu cioban cu tot, iar sângele care ieşea la suprafaţă a colorat mult timp lacul în roşu. În opinia altora, lacul a "omorât" brazii, iar cioturile proeminente sunt ca nişte cruce de lemn în mijlocul unui cimitir, parcă trăgând atenţia călătorului asupra efemeriţăţii.
bakasisoros
Cheile Bicazului
se află în imediata continuare a Lacului Roşu, spre izvorul pârâului Bicaz. Este cea mai cunoscută, cea mai frumoasă şi monumentală trecătoare a Carpaţilor Orientali. Cota medie a vârfurilor din împrejurimi, este de 1300 m, cu prăpastii abrupte de 200-300 m. Cheile Bicazului are o lungime totală de 5 km. Printre plantele cele mai renumite ale zonei putem aminti floarea de colt.
likasPeştera carstică Licos
Face parte din categoria peşterilor cu galerie verticală se află aproape de Vârful Licos, la o altitudine de 1650 m. Lungimea totală este de 51 m şi este alcatuită din trei parţi separate. Pestera are o temperatur constantă de +3C. Din cauza gradului ridicat de periculozitate, pestera este accesibilă numai cu echipament de alpinism.
Lazarea
szarhegyCea mai importantă construcţie a satului este castelul familiei Lazar, unde a copilărit şi principele Bethlen Gabor (mama lui fiind Lazar Fruzsina). Lazar Istvan, rudă cu domnitorul Bethlen Gabor, a construit un castel în stil renascentist, în locul unei case vechi. Mai târziu castelul s-a degradat, odată chiar s-a ars din temelii, a fost reconstruit în secolul XVIII, dar şi acesta a fost distrus. Castelul a fost restaurat şi în unul dintre turnurile renovate a fost înfiinţat un muzeu.
szentannaTuşnad-Băi - Lacul Sfânta Ana - Poiana Mohos
Principalele caracteritici a localităţii Tuşnad Băi sunt izvoarele de apă minerală, mofetele, aerul curat şi peisajul pitoresc. Fată de nivelul Mării Negre, Tuşnad Băi se află la o altitudine de 606 m. Frumuseţile localităţii sunt craterele gemene în care se află Lacul Sfânta Ana, respectiv Poiana Mohos.
Lacul Sfânta Ana
Este singurul lac de origine vulcanică din Centrul Europei. Este o raritate şi rezervaţie naturală. Se află la o altitudine de 950 m faţă de nivelul Mării Negre, apa fiind mai limpede decât apa destilată o singura dată. Are o suprafaţă de 95280 km2, iar în cel mai adânc loc, adâncimea ajunge la 8,3 m. Are o formă aproape perfectă de cerc.
Poiana Mohos
Se află în craterul geaman al lacului Sfânta Ana, are un diametru de 800 m, suprafaţa e de 80 de hectare, adâncime de 10 m, altitudine de 1050 m. Stratul gros a muschiului de turbă acoperă încetul cu încetul suprafata totală a lacului. Ochiurile de apă fiind din ce în ce mai putine.
szovataSovata - Lacul Ursu
Sovata este cea mai cunoscută staţiune balneo-climaterică atât din judetul Mureş, cât si din Transilvania. Locul cel mai vizitat al staţiunii este strandul construit pe malul Lacului Ursu. Apa lacului conţine o concentratie foarte mare de sare, iar temperatura apei variază de la un strat la altul, ajungând în unele locuri la 50-70C. Se poate înota foarte greu în lac, pentru că datorită concentraţiei de sare efectiv se pluteşte pe suprafaţa apei. Lacul Negru este o altă atracţie a staţiunii. Numele si-a primit datorită nămolului care conţine clor şi multe materii organice. Apele de izvor din Sovata sunt folosite la diferite cure de vindecare, mai ales pentru reumatism.
parajdPraid
Cea mai cunoscută salină se află la Praid şi în zona asta se găsesc şi cele mai multe izvoare din Transilvania. Mina de sare era exploatată încă de pe vremea romanilor, iar băile sărate şi salina sunt si în ziua de azi vizitate. Un fenomen rar întâlnit reprezintă stânca de sare deasupra salinei.
korondNumele localităţii Corund se asociază cu ceramica populară, ţesătoria, toarcerea, sculptura etc. O imagine specifică a Corundului este târgul constant de pe marginea soselei. Vizitatorul poate cumpara diverse obiecte din lut, lemn, trestie, lâna, paie etc.
farkasLupeni - satul natal al scriitorului Tamasi Aron, rudele traiesc şi în ziua de azi acolo. Casa natală a scriitorului - azi casa memorială - are aproape 150 de ani. Tamasi Aron, la cererea lui, a fost înmormântat la marginea satului. Mormântul este pe dealul bisericii.
csiksomlyoÎn anii 1440 la Şumuleu s-au stabilit nişte călugări. Între anii 1442-1448 şi-au construit biserică şi o mică mănăstire, ambele construcţii fiind realizate în stil gotic. Este centrul spiritual al Secuimii, loc de pelerinaj vestit pe plan mondial, unul din cele mai importante locuri de pelerinaj romano-catolic. De peste 550 ani este locul în care credincioşii catolici vin cu miile cu ocazia pelerinajului de Rusalii. Mai nou, din 1931 este locul, unde se ţin întâlnirile anuale cunoscute sub denumirea de Festivalul celor 1000 de fete secuience, sediul Ordinului Franciscanilor din România. Trecutul istoric, tezaurul arhitectonic, viaţa spirituală de aici fac din Şumuleu un obiectiv turistic de prim rang.
csiksomlyo2Din anul 1670 este de asemenea unul din centrele Transilvanene cu o mare tradiţie în scrierea şi interpretarea de piese de teatru pentru elevii claselor superioare, centru administrativ - pâna în anul 1876 - timp de secole a Scaunului Ciucului, Gheorghenilor şi Caşinului.

Avem 3 vizitatori și nici un membru online

058548

Your IP: 3.146.105.194
Server Time: 2024-04-18 03:48:44